جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ |۶ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 8, 2024
مبلغی

حوزه/ عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه شهید صدر بر "نوسازی اندیشه" و "نوآوری در اندیشه" تمرکز جدی داشت، گفت: نگاه تجزیه ای و منظومه ای همزمان به موضوعات، اصالت ورزی تاریخی همراه با درک ماهیت دنیای معاصر، بنای فقه اسلامی درفضای امت، استفاده از اسلوب تطبیق در نظریه پردازی و... از ویژگی های مکتب شهید صدر است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی  در برنامه شبکه چهارم سیما در ارتباط با "کارکرد اندیشه شهید محمدباقر صدر برای امروزِ امت اسلامی" خاطرنشان کرد: نبوغ آن است که انسان بتواند از حالت عادت پذیر شده عبور، و زاویه های نهفته  و ناپیدا را کشف و ایجاد کند و شهید صدر دارای چنین نبوغی بود، نبوغ شهید صدر از او شخصیتی ساخته بود که بدور از کلیشه ها، به سمت "نوسازی اندیشه" و "نوآوری در اندیشه" حرکت می کرد .

ذهنی فلسفی و دستگاه مند
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت:ذهن فلسفی مرحوم شهید صدر، وقتی وارد فقه می شود، آن را هدفمند می کند، به صورت طبیعی، وقتی ذهن، ذهن دستگاه مندی است، اندیشه ای که از آن می تراود، اندیشه ای تک، متضاد، فاقد پیشینه و ناسنجیده نیست و به گونه ای نیست که لازم و ملزومات آن برای خود شخصیت متصور نشده باشد، بلکه انسان نابغه، اگر اندیشه کند، حرف های او منسجم و هماهنگ است.

نظریه پردازی بر پایه اندیشه های شهید صدر
وی اظهار داشت: شهید صدر ذهنی دستگاه مند و منسجم اندیش داشت و هر اندیشه شهید صدر اندیشه ای "تک افتاده" و تنها نیست، بلکه با مجموعه ای از ملزومات و منظومه ای از اندیشه های همخوان و هماهنگ همراه است.
وی ادامه داد: به همین دلیل هر پژوهشگر  می‌تواند به راحت،  پیش فرض ها، دیدگاه ها، نوع نگاه و اجزای اندیشه ایشان را کشف و کسب کند و حتی بر پایه آنها  نظریه پردازی کند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با تاکید بر تلاش برای کشف ابعاد نامکشوف اندیشه های شهید صدر گفت: تکرار صرف نظریه های مکشوف شهید صدر، به تنهایی کافی نیست بلکه ما باید ناگفته های ایشان را از دل این اندیشه ها، کشف و ارائه کنیم.
وی ادامه داد: شخصیت های بزرگی مانند مرحوم ملاصدرا، امام راحل، شهید صدر وعلامه طباطبایی به دلیل اینکه ذهن منسجم و دستگاه مندی داشتند، نظریه های آنها قابل واکاوی می باشد.
وی افزود: حوزه های علمیه می‌توانند با تمرکز بر ایده ها و اندیشه های شهید صدر، ملزومات فکری ایشان را دنبال، و نظریه پردازی کنند، هر چه تاریخ به جلوتر می رود، اندیشه های شهید صدر برجسته تر از گذشته تبلور می یابد و می رود که به یک جریان قوی در حوزه های علمی و دانشی در بستر امت تبدیل شود.

نقش های چندگانه شهید صدر در قبال دانش و اندیشه
استاد برجسته حوزه علمیه قم بیان کرد: شهید صدر در قبال اندیشه‌های موجود نقش هایی همچون بارور سازی اندیشه، محتوا بخشی به اندیشه، ارزش افزوده بخشی به اندیشه  وکارکرد بخشی به اندیشه را داشته است. 
وی با اشاره به اینکه شهید صدر در حوزه فقه، اجتهاد نظریه ای را به اجتهاد  رایج و کلاسیک اضافه نمود، گفت  بر این اساس او نظریه مکتب اقتصادی را ارائه نمود  که خود یک دانش است و از روش فقهی ویژه تبعیت می کند.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی اظهار داشت: یکی دیگر از دانشگاه های تاسیس شده توسط شهید صدر دانش اجتماعی مبتنی بر قرآن است تحت عنوان مجتمعنا که در دامنه علم کلام رخ داده است.
 وی افزود:  ایشان این دانش را با نگاه به سنن  الهی حاکم بر جامعه، تاسیس نمود که بسیار  حائز اهمیت است.
این استاد حوزه، گفت: او توانست از سنن الهی، نقبی به جامعه بزند و از جامعه نیز حرکتی به سمت سنن آغاز و بازتعریفی را از این دو ارائه کند و نشان دهد که نگاه قرآن و دین به جامعه به یک دانش مهم می انجامد.
 

شخصیت میدان متناظرسازی اندیشه ها
  وی با اشاره به اینکه مرحوم شهید صدر، قهرمان میدان به کشاکش آوردن اندیشه ها و متناظر سازی آنها نسبت به هم بود گفت او این شیوه را  در اصول، فقه، فلسفه، اقتصاد و اندیشه های اجتماعی و فلسفه علمی با قوت گرفت و از این رهگذر موفق به ابداعات و ابتکارات چشمگیری شد.

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس به عنوان نمونه گفت: مرحوم شهید صدر  در اصول، وقتی می خواست اندیشه شخصیت هایی مانند محقق اصفهانی را مطرح کند، آن را به مصاف اندیشه های اصولیان بزرگی همچون نایینی و عراقی و...  می برد و این رفت و برگشت ها را تا آنجا به پیش می‌برد که هم تقریری نو از حرف های آنها را ارائه کند

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha